HAB Nepal project November 2014

In november 2014 zijn er 5 therapeuten van Hands Across Borders naar Nepal gegaan. Dit keer waren er drie nieuwe therapeuten: Tanja Bakker en Guusje Besteman van het Westfriesgasthuis (Hoorn) en Gertie Berghuis uit Bernhoven (Oss-Uden). Ton Schreuders (ErasmusMC, Hand en Pols Revalidatie Nederland) en Wim Brandsma waren ook van de partij samen met plastisch/hand chirurg Dr. Wim Theuvenet (Gelre Apeldoorn).

De eerste week assisteerden we op uitnodiging van Dr. Indra Napit tijdens de 6 daagse Surgical/Therapy Workshop Anandaban. Daar werden verschillende hand aandoeningen besproken; lepra, maar ook letsels zoals peesletsels en breuken. In de ochtend waren de chirurgen en therapeuten met elkaar voor de lezingen in de middag gingen de chirurgen opereren en hadden de therapeuten hun eigen sessies. Chirurgen en therapeuten uit Nepal, India, Bangladesh en Myanmar waren aanwezig.

Tanja, Guusje en Gertie zijn naar Phokhara gegaan voor workshop met kinderen met cerebrale verlammingen (CP) maar deze konden helaas niet doorgaan in het Manipal Teaching Hospital. Zij zijn daarom deze dagen bij Green Pastures mee gelopen. In de 2e week zijn zij naar het ziekenhuis in Katmandu gegaan, het Cleft en Burn Center van het Kirtipur Hospital. Hier zijn zij oa met de plastisch chirurgen meegelopen op de afdeling en op de IC en samen met de therapeuten een aantal patiënten gezien en besproken. Ook zijn gesprekken gevoerd met de directeur/plastischchirurg dr. Shankar Rai.

Ton heeft nog een voordracht gegeven in Dulikhel tijdens het NEPTACON: het 7e Nepalese Fysiotherapie congres over de behandeling van de stijve hand. Hier waren meer dan 300 therapeuten aanwezig. Het NEPTACON duurde een aantal dagen met workshop en lezingen van sprekers uit verschillende landen.

Bekijk hier de foto’s.

Kind in Kathmandu ziekenhuis

Baccâ lief
hoe ongelukkig bleef je hangen aan electriek
in huis aan het spelen
bij al die losse eindjes

energie schoot door je arm en spatte af op je hoofd,
handloos armpje en schrijnende wonden
huilen bleek gezichtje van de pijn
liggend in een bed naast andere zwaar gewonde onbekende mensen

Nepal denk aan uw draden,
leg ze net zo met zorg als uw bundels van de gewassen op het veld
geen kind geen mens mag zo kleven
aan het magnetisch veld van electriek
huid wordt gerepareerd
huid is leven

—————
Gertie Berghuis